Gebruik geen fietsslot!

Gebruik geen fietsslot!-image

En deze sleutel was van...?

In totaal heb ik meer dan 10 jaar in de binnenstad van Groningen gewoond. Waar Groningen voor mij één van de meest vriendelijke steden is die ik ken staat de Hanzestad ook bekend om zijn fietsendiefstal cultuur, vooral onder studenten. Eigenlijk wordt elke fiets beschouwd als een "leenfiets" en velen rijden op elkaars "geleende" fiets. Ik zal er niet omheen draaien dat ik ook wel eens een fiets "geleend" heb aangezien het telkens kopen van een nieuwe studentenfiets niet de beste optie bleek.

Nu zal dit voor sommige als schokkend worden ervaren echter werden er alleen "studentenfietsen" gestolen (je krijgt daar oog voor) en dan komt deze beweging wel erg dicht bij het "witte fietsen plan" maar dan toch met slot...

Jaren later heb ik prachtige fietsen gereden op lokale tours en marathons en om te voorkomen dat een glimmende, hard verdiende, Specialized S-Works van eigenaar wisselt zonder mijn toestemming is een behoorlijk uitdaging. Hier komen de zuur verdiende lessen uit de Hanzestad goed van pas.

In principe zijn er 3 regels als het gaat om fietsdiefstalbeveiliging:

  1. Zet je fiets ALTIJD ergens aan vast! Ik heb mensen dagelijks in de winkelstraat zien lopen met fietsen op hun schouders en de politie loopt er zo langs.
  2. Gebruik altijd een slot dat niet snel kan worden opengeknipt. Dat betekent geen spiraalsloten of andere kabeldingen ...
  3. VERGEET REGEL 1 EN 2 SINDS ER ACCU FLEXEN BESTAAN!!! Ik heb het gezien... De slijpschijf komt uit de rugzak en het is letterlijk binnen 5 seconden gepiept! En ze vinden het ook niet erg om door het frame te slijpen ...

Als ik fiets, neem ik nooit een slot mee! Het voorkomt dat ik mezelf voor de gek houd en een vals veiligheidsgevoel heb. Als ik in een café zit, staat mijn fiets naast me. Als ik boodschappen doe, probeer ik een andere fietser te vinden om op mijn fiets te letten en om de beurt te winkelen. Het is een beetje omslachtig, maar absoluut de veiligste manier.

Als dit artikel ook maar één fietsendiefstal voorkomt ben ik al blij, omdat een gestolen fiets tijdens een fietsvakantie een vaak zeer stressvolle en trieste ervaring is.

Peter B.