Over ons

Over ons

Meer dan 30 jaar expertise

Het bedrijf Radical Design is in 1990 opgericht door Hubert van Ham. Als reparateur voor buitensportwinkels en met een passie voor bergsport was het Huberts doel om rugzakken te maken die uitblinken in degelijkheid en eenvoud van constructie. Met behoud van deze originele visie is het bedrijf de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Naast dat de fietskar Cyclone en wandelkar Wheelie nog altijd de bekendste producten zijn, ontwerpt en produceert Radical Design ook producten uit technisch textiel voor andere markten. Onder leiding van Hubert is Radical Design uitgegroeid tot een uniek bedrijf dat wereldwijd zijn producten afzet. Echter, na 30 jaar is het bedrijf in een nieuwe fase aanbeland. In de lente van 2020 hebben Hubert en Catherine plaats gemaakt voor de nieuwe generatie “Radical Designers” en nemen Bert en Kyra Ottens het stokje over!

locatie

locatie

expertise

expertise

Ons team
Bert en Kyra Ottens

Eigenaren

Sinds April 2020 mogen we ons met trots de eigenaren van Radical Design noemen. In de afgelopen 30 jaar heeft oprichter Hubert van Ham een heel bijzonder bedrijf opgebouwd. Het is dan ook een grote eer zijn opvolger te mogen zijn! Voor ons betekent deze stap een nieuw hoofdstuk in ons leven, want na 12 jaar wonen en werken in het buitenland, hebben we ons in het mooie Drenthe gevestigd.

Van 2007 tot 2019 hebben we als gezin in Ethiopië en Turkije gewoond en gewerkt. Een geweldige ervaring waarin we heel veel geleerd en gezien hebben. In 2019 realiseerden we ons dat het tijd werd voor een volgende stap in ons leven. Naast dat we onze kinderen een toekomst in Nederland wilden bieden, besloten we ook op zoek te gaan naar de mogelijkheid tot het managen van een eigen bedrijf. In die zoektocht kwamen we in contact met Hubert en zijn vrouw Catherine. Het klikte en in de maanden die volgden werd de bedrijfsovername stap voor stap een feit. April 2020, midden in de corona-crisis tekenden we de overname en begon het 'echte' werk!

We kijken samen met alle medewerkers van Radical Design uit naar deze nieuwe fase. Terwijl de wereld een ongekende tijd doormaakt geloven we allemaal dat duurzame buitensport artikelen en alle andere ontwerpen en producten van Radical Design bijdragen aan een mooie en gezonde toekomst!

Romain Schaffroth

Productontwerp en -ontwikkeling

Ik heb er altijd van gehouden om dingen te ontwerpen en ik droomde ervan om daar mijn beroep van te kunnen maken. Al tijdens de laatste twee jaar van de middelbare school nam ik design vakken erbij, maar na het behalen van mijn diploma industrieel ontwerp realiseerde ik mij hoe groot de kloof is tussen de werelden van studie en werk. Ik realiseerde me ook dat ik ondanks alle opgedane kennis nauwelijks praktijkervaring had. Daarom besloot ik om Sellier-garnisseur te worden bij 'Les Compagnons du Devoir', een organisatie die ambachtslieden opleidt d.m.v. partnerschappen met het bedrijfsleven. Door de jaren van de opleiding heen ging ik van ambacht, via prototypebouw, uiteindelijk weer naar ontwerp.

Ik hield van fietsen vanaf de eerste dag dat ik het geleerd had. Jarenlang gebruikte ik de fiets als enig vervoermiddel, alleen na een hele dag fietsen had ik vaak flinke zadelpijn. Op een dag ontdekte ik de ligfiets, waar ik direct door gegrepen werd. Zo ontdekte ik ook Radical Design en hun producten. Vanaf dat moment begon ik te dromen: zou het mogelijk zijn om mijn passie te combineren met mijn baan?

Vandaag de dag ontwerp en ontwikkel ik producten bij Radical Design, maar ik deel ook in alle taken om het bedrijf soepel te laten draaien. Ik ben blij dat ik hier terechtgekomen ben. Volgens mij ben ik erin geslaagd om mijn kinderdromen, mijn tieneraspiraties en mijn overtuigingen als volwassene met elkaar te verbinden, want de waarden van Radical Design zijn ook de waarden waarnaar ik op zoek was.

Christian Visser

Product Design

In de laatste fase van mijn studie Industrieel Product Ontwerp in Zwolle, ging ik opzoek naar een geschikt onderwerp voor mijn afstudeerproject. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen op het gebied van textiel en via, via kwam ik in contact met het bedrijf Radical Design. Het bedrijf en zijn producten sprak me erg aan, door het werken met technisch-textiel, maar vooral ook door de outdoor gerichtheid. Zelf houd ik erg van outdoor sporten zoals kajakken en hiken en daarnaast kampeer ik graag zo basic mogelijk met mijn hangmat. Na een kennismaking en sollicitatie gesprek bleek het voor mij en Radical Design een goede match te zijn en mocht ik beginnen met mijn stage en onderzoek. Ik ontwierp een “containerisation” oplossing voor de Bullitt Bike, als aanvulling op de bestaande Bullitt Bag. Door het tot mijn beschikking hebben van een compleet naaiatelier, heb ik tijdens mijn project alle ontwikkelings-stappen kunnen doorlopen. Van het definiëren van de markt tot een productie klaar prototype. Dit is ook een van de redenen waarom ik zo graag met textiel werk. De stap tussen bedenken en realiseren is een stuk kleiner dan met andere productie methodes.

Na het afronden van dit afstudeerproject en mijn studie bleef ik onderdeel van het Radical Design Team. Ik werk nu als designer en productiemedewerker en leer hierbij elke dag nog ontzettend veel. Net als Romain liep ik er tegenaan dat de kloof tussen studie en praktijk erg groot is. Op mijn studie is het werken met textiel niet aan bod gekomen en ik heb me hierdoor er zelf in moeten verdiepen. Bij Radical Design heb ik de kans gekregen om het vak af te kijken van een groepje ervaren naaisters en product-ontwikkelaars. Romain en Hubert zijn daarbij leerzame begeleiders en sparringpartners en ook van Henny en Esther leer ik elke dag veel verschillende technieken die de naaimachines te bieden hebben. Dit maakt elke opdracht die voorbij komt een nieuwe uitdaging waar ik lessen uit kan halen en steeds meer kennis in kan stoppen. Voor elke design-vraag die ik krijg, bestaat een ontwerp oplossing. De mogelijkheden en opties zijn immers ontelbaar! Ik kijk uit naar alle projecten en producten die nog op mijn pad gaan komen!

Peter Veenstra

Productie en assemblage

Radical Design is een bedrijf waar welzijn hoog in het vaandel staat. Welzijn voor mens, dier en milieu. Dat zie je bijv. aan de manier van het scheiden van afval, maar ook in het aanschaffen van producten.

Maar ook naar ons als personeel is welzijn, ik zou haast zeggen, het belangrijkste. Werkdruk is uit den boze, want dat levert alleen maar stress op en stress verhoogt het ziekteverzuim, dus niet goed.

We zijn mensen en geen nummers. Nu kan dat natuurlijk heel gauw als je met een groep van 7 mensen bent, maar het zit ’m niet alleen in het aantal. Het ligt veel meer in de houding en in de benadering naar elkaar. Ook al is er het verschil van baas/personeel, toch zijn we elkaars gelijke.

Wij hoeven ons niet aan te passen aan het bedrijf, maar wij vormen samen het bedrijf. Als er nieuw personeel wordt aangenomen wordt er, voor de besluitvorming, wel gevraagd of wij het zien zitten met die persoon samen te werken.

Dit alles maakt dat de sfeer binnen het bedrijf heel relaxed en ontspannen is. Ik ben heel blij dat ik hier mag werken.

Esther en Henny

Esther en Henny werken al 10, respectievelijk 20 jaar bij Radical Design:

“Samen zijn we verantwoordelijk voor de productie in het atelier in Gasselternijveen. Het werk is divers en veelzijdig. Er zijn producten die regelmatig terug keren in ons werk, zoals de veel verkochte ligfietstas Banana Racer. Maar ook de onderdelen voor rolstoel fabrikant Veldink komen vaak langs. De afwisseling zit hem in nieuwe ontwerpen die vaak ook weer nieuwe technieken met zich meebrengen. Daarnaast draait het in het ene product om grote oppervlakte, zoals de Velomobile hoezen, maar bij andere producten zijn er veel meer kleine details.

Maar welke product het ook betreft, we maken het met dezelfde aandacht en toewijding. En we zijn ook altijd trots om bijvoorbeeld een ligfietstas van ons eigen merk voorbij te zien komen op straat. Want we weten altijd zeker dat hij door een van ons tweeën is gemaakt!”

Mohamed Karamou

Productie

Mohamed is de nieuwste toevoeging aan ons team. Voorjaar 2022 is hij het productieteam komen versterken.

“Ik ben geboren en opgegroeid in Syrië, maar in 2014 ben ik in Nederland komen wonen. Ik heb de afgelopen jaren verschillende werkzaamheden uitgevoerd, maar mijn eigen beroep als medewerker naaiatelier zat er helaas niet tussen. Toen ik in de lokale krant de vacature zag van Radical Design was ik direct enthousiast! Voor mijn vertrek uit Syrië had ik altijd in een naaiatelier gewerkt en nu bleek er zo dicht bij mijn nieuwe woonplaats ook een naaiatelier te bestaan. Die dag ben ik direct gaan kennis maken en na een middag proefdraaien ben ik begonnen.

Het is erg fijn mijn oude werkzaamheden weer op te pakken en de naaimachine te horen ratelen. Het is ook fijn om in een team te werken en nieuwe dingen te leren. Ik zie mijn toekomst bij Radical Design zonnig tegenmoet".

Mijn carrière begon als preventieassistent in een tandheelkundige kliniek, waar ik niet alleen verantwoordelijk was voor de zorg voor mensen, maar ook managementtaken uitvoerde. Het was hier dat ik mijn passie voor management, administratieve taken en het stroomlijnen van processen ontwikkelde.

Toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging, trok Radical Design mijn aandacht met hun toewijding aan kwaliteit en innovatie in de productie van diverse buitenartikelen. Hoewel ik zelf misschien geen toegewijde fietser of wandelaar ben, deel ik wel een passie voor buiten en natuur. Bovendien sprak het mij aan dat het bedrijf zich in een groeifase bevindt, en ik kijk er erg naar uit om daar deel van uit te maken en bij te dragen aan verdere ontwikkeling.

Ik werk achter de schermen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Van het afhandelen van administratieve taken tot web-orders en klantenservice, draag ik bij aan het stroomlijnen van onze processen zodat we topkwaliteitsproducten aan onze klanten kunnen blijven leveren.

Het is geweldig om met zulke geweldige collega's en werkgevers te werken. Ik realiseer me volledig dat dit niet vanzelfsprekend is en ben dankbaar voor de positieve sfeer in ons team.

Hubert and Catherine

Founders & Product Design

We hebben elkaar ontmoet tijdens het klimmen in de Chileense Andes. Na een aantal jaren bergsport, reizen en werken in het buitenland, begonnen we Radical Design met lege handen en bijna lege zakken, maar met veel enthousiasme en een duidelijke visie om oerdegelijke bagage te ontwerpen en te bouwen, en familie en vrienden die klaarstonden om ons te steunen. We hadden weliswaar een visie, maar het was het vermogen om echt te luisteren naar wat onze klanten vragen, dat cruciaal is geweest voor ons succes.

Iets meer dan 30 jaar hebben we deze droom nagestreefd, via hoogte- en dieptepunten, bijgestaan door zeer vriendelijke en gemotiveerde professionals in onze werkplaats en kantoor, van wie de meesten al meer dan 10 jaar bij ons zijn. We hebben zoveel geleerd over materialen, ontwerpen, software, zakendoen, nationaal en internationaal. We leerden hoe we met andere mensen konden samenwerken en hoe we voor elkaar konden zorgen.

Op een gegeven moment realiseerden we ons dat de reputatie van Radical Design eiste dat het groter zou groeien dan waar wij ons als eigenaren-bestuurders comfortabel bij voelden. Kort daarna ontmoetten we Bert en Kyra. We zijn er volledig van overtuigd dat ze in deze fase de perfecte match zijn voor Radical Design. We zijn alle mensen om ons heen enorm dankbaar die het voor ons mogelijk hebben gemaakt Radical Design te brengen naar de plek waar Bert en Kyra het overnamen.

Hubert blijft Bert en Kyra graag bijstaan ​​met tips en ontwerpenthousiasme. We begonnen met Bert en Kyra te kennen als onze opvolgers, nu kennen we ze als goede vrienden.

Let's hear from you

Any questions about a product?

Call us on +31 599 513482 or send a e-mail to info@radicaldesign.com