Waarom ik geen fietsslot gebruik

Waarom ik geen fietsslot gebruik-image

En deze sleutel was van...?

Jarenlang heb ik in het hart van de Nederlandse stad Groningen gewoond. Het is niet alleen een prachtige stad, het is ook de fietshoofdstad van de wereld. Maar liefst zestig procent van alle verkeer wordt er met de fiets gedaan. En ja, er worden ook veel fietsen gestolen. Dus ik ben een beetje een expert op dat gebied geworden.

Dit zijn mijn gouden regels als het gaat om fietsdiefstalbeveiliging:

  1. Zet je fiets altijd ergens aan vast. Ik heb mensen door de winkelstraat zien lopen met fietsen op hun schouders die nog op slot stonden.
  2. Gebruik altijd een slot dat niet makkelijk kan worden opengeknipt. Dat betekent geen spiraalsloten of andere kabelsloten.

Alleen, zowel 1. als 2. zijn geen garantie tegen diefstal. Een draadloze haakse slijper past in een rugzak en slijpt elk slot in minder dan een minuut door.

Geen slot voor mij!

Het allerveiligste is wat ik zelf doe: ik neem ik nooit een slot mee! Het voorkomt dat ik mezelf voor de gek houd en een vals veiligheidsgevoel heb. Als ik in een café zit, staat mijn fiets naast me. Als ik boodschappen doe, probeer ik een andere fietser te vinden om op mijn fiets te letten en om de beurt te winkelen. Het is een beetje omslachtig, maar absoluut de veiligste manier en het positieve bijeffect is dat je geen zwaar slot meer bij je hoeft te hebben.

Peter B.