The strongest choice

The strongest choice

Geen fancy details om de verkoop te verbeteren

Radical Design heeft vanaf het begin af aan degelijkheid, functionaliteit en comfort hoog in het vaandel gehad. Fancy details, bedoeld om de verkoop te bevorderen brengen meestal geen verbetering en vindt je niet op onze producten. Eenvoudige ontwerpen komen de duurzaamheid ten goede. Wij gebruiken onze eigen rugzakken en fietstassen zeer intensief en hebben er tot nu toe nog niet een versleten.

Vanwege onze kleinschalige productie krijgt ieder product maximale aandacht zodat fabricagefouten nagenoeg zijn uitgesloten. Daarnaast worden alle producten geleverd met een groot surplus aan sterkte, zodat ze bestand zijn tegen een flinke dosis misbruik. Dat we daarop levenslange garantie geven spreekt uiteraard voor zich.

Garantie

Onze garantie is goed maar u zult er in de praktijk nauwelijks mee te maken krijgen. We maken sterk spul! Wij geven vijf jaar garantie na de dag van aankoop, tegen materiaal en constructiefouten. Dit sluit beschadiging door abnormaal gebruik en normale slijtage vanzelfsprekend uit. Wij bepalen of een beschadiging onder de garantie valt, met inachtnemeing van de hiervoor geldende wettelijke bepalingen. Wanneer dit het geval is wordt een artikel gerepareerd of vervangen. Valt het niet onder de garantie, dan kunnen we het repareren tegen een redelijke vergoeding.

Constructie

Naden worden zoveel mogelijk topstitched, de sterkste verbinding in Cordura. Waar dit niet mogelijk is worden naden minimaal 3 maal gestikt (soms 5 maal). Alle hoofdnaden lopen rond om spanning te spreiden. Scherpe hoeken worden vermeden om snel slijtende plooien te voorkomen..

Waterdichtheid

Radical Design maakt geen volledig waterdichte tassen, maar wel hele duurzame. De stof is waterdicht maar de naden kunnen wat water doorlaten.Om de waterdichtheid te garanderen en wat organisatie aan te brengen in het pakken, zijn pakzakjes erg prettig. Wij adviseren onze zijtas Liners voor de fietstassen en verder blauwe HEMA puinzakken (goedkoop, sterker dan vuilniszakken, vele jaren trouwe dienst en lichtblauw (geweldig in het gras)). De schone puinzakken zijn eenvoudig en snel uit de tassen te halen en geven in de tent geen rommel. Na een dag in de regen zijn vuile, modderige en natte tassen of rugzakken niet echt gewenst in de binnentent, of deze nu waterdicht zijn of niet.

Materialen

Doeksoorten worden niet op prijs maar op slijtvastheid geselecteerd. Wij gebruiken DuPont Cordura® in twee uitvoeringen, te weten 500 en 1000 denier (een maat voor de dikte van het garen waaruit de stof geweven is), volgens velen de meest slijtvaste stof voor dit doel. Veel gebruikt in topkwaliteit rugzakken.

Waarom is Cordura® nu zo slijtvast? Nylon is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende samenstellingen. Voor rugzakken is van belang dat er goede en slechte zijn. Cordura® wordt gemaakt van nylon 6.6, dit is een zeer hoogwaardige soort. Het specifieke van Cordura ® is dat de vezel zeer lang is, resulterend in een bijzonder hoge slijtvastheid. Dit gecombineerd met de samenstelling maakt Cordura® zo geschikt voor rugzakken.

Standaard wordt Cordura ® 2-lagig PU (Polyurethaan) gecoat. Radical Design gebruikt een 4-lagen coating resulterend in een zeer egale 60 grams coating. Voor zover ons bekend gebruikt niemand in de branche deze kostbare coating.

PU coatings zijn zeer slijtvast en door de manier van aanbrengen dringen ze door tussen de vezels van het Cordura. Deze coating is transparant. Al coat je de stof 10x, je kunt er nog steeds, tegen het licht gehouden, doorheen kijken. Er is dan nog niets mis met de coating. Om de coating te controleren kun je het beste kijken met licht van boven erop.

Niet transparante coatings zijn bijvoorbeeld transfer-coatings. Deze bestaan uit een "lap" pvc welke door een wals, nadat de pvc verwarmd is, op een stof geperst wordt. Deze is beduidend minder kostbaar en heeft ook een beperktere levensduur.

Het 500 denier doek wordt gebruikt voor minder intensief belaste stukken en daar waar comfort belangrijk is (gladder), zoals bij rugpanden. Als lichter doek gebruiken wij een gebruiken wij een triple-coated Oxford Nylon en een twill nylon. Deze nylons zijn sterk maar licht en de coating is werkelijk ongelooflijk sterk.

In alle lichaamscontactvlakken wordt gebruik gemaakt van Spacer Mesh. Dit 3D doek wordt veel in de schoenenindustrie gebruikt en zorgt voor een zeer open ventilatielaag tussen tas en rug.

Als aluminium gebruiken wij 6061-T6 een hoogwaardige soort, goed te vormen naar de rug en toch zeer stijf.

De gespen komen van National Molding, perfect gevormd zeer praktisch in het gebruik en alle gemaakt van Delrin (Acetal). In tegenstelling tot Nylon blijft dit goed in extreme koude en neemt het geen vocht op.

Bij het schuim onderscheiden we verschillende soorten open en gesloten celschuim. De hoofdmoot wordt gebruikt in schouderbanden en heupgordels en bestaat uit Evazote 50 kg/m3 (EV50). Dit is het beste gesloten celschuim nu leverbaar, dit onderscheid zich door een geweldig lange levensduur en dito comfort.De heupband van de Space serie rugzakken bestaat uit een laminaat van Plastazote 70 als harde schaal en Eurocell 120, een gel-achtig open celschuim met een dichtheid van 120 kg/m3 Plastazote benadert de stevigheid en steun van een plaat zonder het gevaar dat het door de stof van de heupband heen slijt.

Alle ritsen in Radical Design producten zijn het type RC van YKK. Dit type rits is speciaal ontwikkeld voor tassen en heeft een verzonken spiraalstiksel, waardoor dit beter beschermd is tegen slijtage dan bij conventionele ritsen. Hoofdritsen zijn 10 mm breed, het zwaarste type op de markt, vele malen sterker dan de imitaties. Kleinere buitenvakken worden gesloten met de 8 mm variant en de ritsen binnenin zijn 6 mm. De schuivers hebben een nikkel toplaag wat ze harder maakt dan wanneer ze gewoon geverfd zijn.

De naden kunnen met katoen, nylon, polyester, polyester/katoen of Bonded Nylon gestikt worden. Bonded Nylon is de sterkste en die gebruiken wij. NB: Kevlar garen is nog sterker, maar dit is zo scherp, dat het doek doorgesneden kan worden.

Radical Design maakt sinds 1998 gebruik van groene stroom en wekt sinds 2013 met zonnepanelen haar eigen stroom op.

Onderhoud

Radical Design producten benodigen zeer weinig onderhoud. Schoon en droog houden is ongeveer het enige waar u zich zorgen over moet maken, maar na een tocht zijn er wel enige punten om aan te denken:

Ritsen: houd de ritsen vrij van zand, modder en stof. Deze veroorzaken snelle slijtage. Als u uw tas of zak in de nabijheid van zeewater gebruikt hebt kan het zout oxidatie van de schuiver veroorzaken. Om dit te voorkomen dient u na het gebruik de rits even te spoelen met zoet water.

Coating: de coating is het meest kwetsbare deel van de stof. Behandel deze voorzichtig en laat er geen scherpe dingen langs krassen. De coating lost op in sommige chemicalien zoals nagellakremover (aceton).

Schoonmaken: maak na het gebruik het artikel schoon en droog. Goed uitkloppen helpt al veel. Het artikel kan met de hand gewassen worden in lauw water, eventueel met zachte zeep. Laat het altijd goed drogen ter voorkoming van schimmel. U kunt voor het wassen de eventuele framestaven of platen uit een rugzak of heuptas halen. Maar let op de plaatsing van de staven en de buiging ten opzichte van de rug. U zult bepaald niet de eerste zijn die vele kilometers later pas tot de ontdekking komt, waarom het draagcomfort zo veranderd is! De heupgordel is te verwijderen. Maak hiertoe eerst de stabilisatiebandjes los van de rugzak en verwijder het frame of de plaat. Steek nu uw handen tussen heupgordel en rugkussen en trek het klittenband los en trek nu de gordel er zijwaarts uit. Terug in omgekeerde volgorde. Let ook hier op de correcte plaatsing (onderste boven is mogelijk en het gebeurt!) van de gordel.

Foam: speciaal voor de ligfietstassen is het belangrijk om goed op de schuimvoering te letten. Dit type schuim kan vervormen als het lange tijd ingedrukt wordt. Laat de tas daarom altijd ongeknikt.