Over ons

Meer dan 30 jaar expertise

Het bedrijf Radical Design is in 1990 opgericht door Hubert van Ham. Als reparateur voor buitensportwinkels en met een passie voor bergsport was het Huberts doel om rugzakken te maken die uitblinken in degelijkheid en eenvoud van constructie. Met behoud van deze originele visie is het bedrijf de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Naast dat de fietskar Cyclone en wandelkar Wheelie nog altijd de bekendste producten zijn, ontwerpt en produceert Radical Design ook producten uit technisch textiel voor andere markten. Onder leiding van Hubert is Radical Design uitgegroeid tot een uniek bedrijf dat wereldwijd zijn producten afzet. Echter, na 30 jaar is het bedrijf in een nieuwe fase aanbeland. In de lente van 2020 hebben Hubert en Catherine plaats gemaakt voor de nieuwe generatie “Radical Designers” en nemen Bert en Kyra Ottens het stokje over. Beide families zullen het komende jaar nauw samen werken om een geleidelijke overgang van de dagelijkse bedrijfsvoering te realiseren. Na verloop van tijd zullen de nieuwe eigenaren hun eigen persoonlijke kwaliteiten wat betreft internationaal management, bedrijfsontwikkeling en sociale media en creativiteit binnen het bedrijf gaan inzetten, waarbij de oorspronkelijke visie en kwaliteit zal worden behouden.

Ons team

Bert en Kyra Ottens

Eigenaren

Sinds April 2020 mogen we ons met trots de eigenaren van Radical Design noemen. In de afgelopen 30 jaar heeft oprichter Hubert van Ham een heel bijzonder bedrijf opgebouwd. Het is dan ook een grote eer zijn opvolger te mogen zijn! Voor ons betekent deze stap een nieuw hoofdstuk in ons leven, want na 12 jaar wonen en werken in het buitenland, hebben we ons in het mooie Drenthe gevestigd.

Van 2007 tot 2019 hebben we als gezin in Ethiopië en Turkije gewoond en gewerkt. Een geweldige ervaring waarin we heel veel geleerd en gezien hebben. In 2019 realiseerden we ons dat het tijd werd voor een volgende stap in ons leven. Naast dat we onze kinderen een toekomst in Nederland wilden bieden, besloten we ook op zoek te gaan naar de mogelijkheid tot het managen van een eigen bedrijf. In die zoektocht kwamen we in contact met Hubert en zijn vrouw Catherine. Het klikte en in de maanden die volgden werd de bedrijfsovername stap voor stap een feit. April 2020, midden in de corona-crisis tekenden we de overname en begon het 'echte' werk!

We kijken samen met alle medewerkers van Radical Design uit naar deze nieuwe fase. Terwijl de wereld een ongekende tijd doormaakt geloven we allemaal dat duurzame buitensport artikelen en alle andere ontwerpen en producten van Radical Design bijdragen aan een mooie en gezonde toekomst!

Romain Schaffroth

Productontwerp en -ontwikkeling

Ik heb er altijd van gehouden om dingen te ontwerpen en ik droomde ervan om daar mijn beroep van te kunnen maken. Al tijdens de laatste twee jaar van de middelbare school nam ik design vakken erbij, maar na het behalen van mijn diploma industrieel ontwerp realiseerde ik mij hoe groot de kloof is tussen de werelden van studie en werk. Ik realiseerde me ook dat ik ondanks alle opgedane kennis nauwelijks praktijkervaring had. Daarom besloot ik om Sellier-garnisseur te worden bij 'Les Compagnons du Devoir', een organisatie die ambachtslieden opleidt d.m.v. partnerschappen met het bedrijfsleven. Door de jaren van de opleiding heen ging ik van ambacht, via prototypebouw, uiteindelijk weer naar ontwerp.

Ik hield van fietsen vanaf de eerste dag dat ik het geleerd had. Jarenlang gebruikte ik de fiets als enig vervoermiddel, alleen na een hele dag fietsen had ik vaak flinke zadelpijn. Op een dag ontdekte ik de ligfiets, waar ik direct door gegrepen werd. Zo ontdekte ik ook Radical Design en hun producten. Vanaf dat moment begon ik te dromen: zou het mogelijk zijn om mijn passie te combineren met mijn baan?

Vandaag de dag ontwerp en ontwikkel ik producten bij Radical Design, maar ik deel ook in alle taken om het bedrijf soepel te laten draaien. Ik ben blij dat ik hier terechtgekomen ben. Volgens mij ben ik erin geslaagd om mijn kinderdromen, mijn tieneraspiraties en mijn overtuigingen als volwassene met elkaar te verbinden, want de waarden van Radical Design zijn ook de waarden waarnaar ik op zoek was.

Peter Veenstra

Productie en assemblage

Radical Design is een bedrijf waar welzijn hoog in het vaandel staat. Welzijn voor mens, dier en milieu. Dat zie je bijv. aan de manier van het scheiden van afval, maar ook in het aanschaffen van producten. Daarin nemen Hubert en Catherine, de eigenaars, terdege hun verantwoording. Wat in hun vermogen ligt doen ze ook.

Maar ook naar ons als personeel is welzijn, ik zou haast zeggen, het belangrijkste. Werkdruk is uit den boze, want dat levert alleen maar stress op en stress verhoogt het ziekteverzuim, dus niet goed.

We zijn mensen en geen nummers. Nu kan dat natuurlijk heel gauw als je met een groep van 7 mensen bent, maar het zit ’m niet alleen in het aantal. Het ligt veel meer in de houding en in de benadering naar elkaar. Ook al is er het verschil van baas/personeel, toch zijn we elkaars gelijke.

Wij hoeven ons niet aan te passen aan het bedrijf, maar wij vormen samen het bedrijf. Als er nieuw personeel wordt aangenomen wordt er, voor de besluitvorming, wel gevraagd of wij het zien zitten met die persoon samen te werken.

Dit alles maakt dat de sfeer binnen het bedrijf heel relaxed en ontspannen is. Ik ben heel blij dat ik hier mag werken.

Esther en Henny

Esther en Henny werken al 10, respectievelijk 20 jaar bij Radical Design:

“Samen zijn we verantwoordelijk voor de productie in het atelier in Gasselternijveen. Het werk is divers en veelzijdig. Er zijn producten die regelmatig terug keren in ons werk, zoals de veel verkochte ligfietstas Banana Racer. Maar ook de onderdelen voor rolstoel fabrikant Veldink komen vaak langs. De afwisseling zit hem in nieuwe ontwerpen die vaak ook weer nieuwe technieken met zich meebrengen. Daarnaast draait het in het ene product om grote oppervlakte, zoals de Velomobile hoezen, maar bij andere producten zijn er veel meer kleine details.

Maar welke product het ook betreft, we maken het met dezelfde aandacht en toewijding. En we zijn ook altijd trots om bijvoorbeeld een ligfietstas van ons eigen merk voorbij te zien komen op straat. Want we weten altijd zeker dat hij door een van ons tweeën is gemaakt!”

Hubert van Ham

Oprichter

Voordat ik Radical Design begonnen ben heb ik 2 jaar gereisd en ontdekte ik dat er hele simpele manieren zijn om de levensverwachting van bagage te verbeteren, zonder dat daar ingewikkelde wetenschap voor nodig is. Dus besloot ik om mijn ideeën in de praktijk te gaan brengen en heb ik Radical Design opgericht om sterke buitensport bagage te maken. Sterke bagage is niet perse zwaar. Vaak zijn het juist de fancy details die bagage zwaar maken, detail die de tas vaak juist kwetsbaarder maken. Ik probeer mijn ontwerpen simpel te houden, functioneel en goed passend, en te repareren met simpel gereedschap. Door het gebruik van bewezen materialen en afgeronde hoeken heb ik het tot mijn missie gemaakt om tassen te maken die heel lang meegaan.

Ik ben ervan overtuigd dat we maar weinig nodig hebben om gelukkig te zijn. Voor mij persoonlijk kan ik dat nog wat sterker uitdrukken: ik ben gelukkiger als ik minder spullen heb, zolang in mijn basisbehoeften maar voorzien is. Als mijn spullen dan ook nog van goede kwaliteit zijn, zullen ze langer meegaan, waarmee ik mijn impact op de planeet beperk.

Frisse lucht is een luxe waar ik iedere dag van geniet. We wonen en werken in een landelijk gebied met zeer schone lucht. Meestal rond lunchtijd ga ik wandelen, samen met Catherine, mijn vrouw. We brengen dan wat webshopbestellingen naar het postkantoor, doen wat boodschappen en lopen weer terug. Ook al is het maar een half uur, we krijgen toch wat beweging, ademen frisse lucht en genieten van het mooie uitzicht. Het is net een micro-vakantie.

Catherine Vandepitte

Mede-oprichter

Mijn moeder noemde me de zwerver omdat ik zodra de school afgelopen was direct naar buiten ging om te spelen, rennen, fietsen, schaatsen of in bomen klimmen. Daarnaast deed ik aan turnen en paardrijden. Als ik moe was ging ik zitten met een boek en mijn poes op schoot. Mijn vader hoopte dat ik directiesecretaresse zou worden maar ik dacht: “Dat nooit, ik kan geen 5 minuten blijven zitten achter een bureau!”

Voordat ik Hubert ontmoette was ik verpleegkundige. Ik heb in Parijs, Abu Dhabi en Santiago in Chili gewerkt waar ik Hubert ontmoete. Terug in Nederland begon Hubert zijn bedrijf. Samen hebben we een heleboel tassen geknipt en genaaid. Vanaf dat moment ben ik gestopt met mijn werk in ziekenhuizen om voor onze twee dochters te zorgen. Ik heb toen ook een opleiding tot yogadocent gevolgd. Nu naai ik helemaal niet meer en zit ik aan een bureau. Mijn vader heeft toch gelijk gekregen! Maar als ik klaar ben met alle papieren geniet ik nog steeds van een wandeling met Hubert en ook om enkele yogalessen te geven.

Mijn favoriete vakantie (als nodig): wandelen met de Wheelie, kamperen, klimmen of fietsen. Eigenlijk alles wat je buiten in de frisse lucht kan doen.